Sevgili arkadaşlar;
Bu yazımızda Hâkim ve Savcı aday adaylarının aklına takılmış, takılan veya takılabilecek olan soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. Bu yazı hâli hazırda sıklıkla tarafımıza ulaşan ve elimizden geldiğince cevaplamak için çabaladığımız sorular ile gelebileceğini düşündüğümüz soruların cevaplarından oluşmaktadır. Aynı zamanda Hâkimlik – Savcılık mesleklerine dair kronolojik bir sıralama ile bütün detayları vermeye çalışacağız. Çok fazla uzatmadan konuya gelelim…
Hâkim veya Savcı olmak istiyorsanız yapmanız gereken iki temel konu var. Birincisi; Hâkimlik ve Savcılık sınavını kazanmak, ikincisi; mülakatları başarıyla tamamlamak. Mülakatlara katılabilmek için yapmanız gereken tek şey sınavı belli bir başarı ile tamamlamanız. Sınavı belli bir başarı ile tamamlamak için yapmanız gereken şey ise; planlı, programlı ve sistematik bir şekilde ders çalışmak. Buraya kadar her şey tamam. Bu konular basitçe böyle anlatılabilir, tabi ki ileride detaylandıracağız. Şimdi gelelim en çok sorunun geldiği, en çok kafanızı karıştıran meseleye; bu Hâkimlik ve Savcılık sınavına kimler girebiliyor?
Ortaokul, lise çağındaki kardeşlerimiz; eğer ileride Hâkim veya Savcı olmak istiyorsanız üniversite tercihlerinde yazacağınız bölümün “fakültesi” çok önemli. Çünkü Hâkimlik ve Savcılık sınavına girebilmeniz için belli fakültelerden mezun olmanız gerekmekte. Bunları da şöyle belirtelim; Hukuk Fakültesi, İİBF (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) ve SBF (Siyasal Bilimler Fakültesi). “Adli Yargı Hakimliği ve Savcılık” mesleği için hukuk mezunu olmak zorundasınız. “İdari Yargı Hakimliği” için ise hukuk fakültesi, İİBF ve SBF mezunu olmanız gerekmekte. Bu fakültelerin herhangi birinden mezun değilseniz maalesef ki sınava giremezsiniz. Ayrıca bu iki sınav için de 35 yaş sınırı vardır. Doğduğunuz ayın, doğduğunuz günün bir önemi yok. Yıl bazında bakmanız gerekiyor. Sınava gireceğiniz yıl ile doğum yılınızı çıkardığınızda sonuç 35 ve 35’in altında ise sınava girebiliyorsunuz. Öte yandan hâli hazırda avukatlık yapmakta olan ancak Hakimlik ve Savcılık mesleklerine yönelmek isteyen avukat beyler, avukat hanımlar sizler için de en temel iki şart şudur; birincisi, Avukatlıktan Adli Yargı geçiş sınavına girmek için 45 yaş sınırı vardır. Dolayısıyla yıl bazında 45 yaş ve altında olmalısınız. İkincisi ise; yemin tarihinizden itibaren sınava gireceğiniz tarihe kadar, bakın başvuru tarihine kadar değil sınav tarihine kadar, üç yıllık fiili avukatlık yapmış olmanız. Sizden bunu belgelendirmeniz istenecek ve çalıştığınız bütün barolardan bu konu hakkında belge alacaksınız. “Ben yemin ettim üç yıl geçti ama yeminden sonra 6 ay askerlik yaptım girebilir miyim?” diye soranlar olacaksa hemen cevabımızı verelim; “6 ay boyunca askerdeyken avukatlık yapamadığınız için sınava giremezsiniz”. Bu süre fiili çalışma süresine dair değildir.
Bütün şartları sağladığımızı var sayalım. Bakanlık 1000 kişilik adli yargı kontenjanı belirlemiş. E biz de hukuk fakültesinden mezun olduk ve 35 yaşın altındayız. Adli Yargı Hakimlik ve Savcılık sınavına başvurumuzu yaptık. Sınava girdik. Hâkimlik/savcılık sınavlarında belirlenen kontenjanın 3 katı kadar kişi mülakatlara çağırılır. Dolayısıyla 3000 kişi mülakatlara çağırılacaktır ve mülakatlara katılmak için bu 3000 kişi içerisinde yer almanız gerekir. Bununla birlikte 70 puanı geçmeniz gerektiğini unutmayın. Hem 70 puanı geçmeniz hem de ilk 3000 içerisinde olmanız gerekmektedir. 70 puan üzeri 2500 kişi varsa mülakatlara 2500 kişi çağırılır.
Mülakatları da başarıyla geçtiğinizde artık resmen Hâkim/Savcı adayı oluyorsunuz ve 2 yıllık staj döneminiz başlıyor. Staj yerleri ve staj süreleri hakkında sıkça sorulan sorular kısmına bakabilirsiniz. 😊
2 yıllık stajınız da bittiğinde artık atama zamanı gelmiştir. Bir Türkiye haritası üzerinden atanacağınız şehir bilgisayar tarafından rastgele belirlenir… 😊
merhaba, öncelikle bu yazınız için teşekkür ederiz. Bir sorum olacaktı, ben avukatlık stajımı seneye tamamlayıp ruhsatnamemi alacağım. Ruhsatnamemi aldıktan sonra fiilen çalışmaya başlamayıp aynı sene içindeki sınava girebilir miyim yani Avukat oturumuna değil de normal adli yargı sınavına girebilir miyim?