Genel Sorular

Hakimlik savcılık mesleklerinde güvenlik soruşturması ve arşiv taramasında hangi kriterlere bakılır?

17 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7315 sayılı kanuna göre, güvenlik soruşturmasına kişinin eşi veya birinci derece kan ve sıhri hısımlara bakılamaz. Sadece kişinin kendisinin güvenlik soruşturması ve arşiv taraması yapılır.

Hakimlik Mülakatlarında Değerlendirme Kriterleri

Mevzuatta yer aldığı şekliyle 5 temel başlık bulunmaktadır. Her bir başlığın 20 puan karşılığı vardır. Bunlar; 1-Muhakeme gücü 2-Bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade etme yeteneği, 3-Genel ve fiziki görünüm, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu ve liyakatı, 4-Yetenek ve kültür, 5-Çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı Mülakat neticesinde yazılı yarışma sınavı notunun yüzde yetmişi ile…

Avukatlık ruhsatımı yeni aldım. Hâkimlik sınavına girebilmek için 3 yıl geçmesini mi beklemem gerekiyor?

Yanlış anlaşılan konuların başında gelen durumlardan biri de bu sorudur. Bir Hukuk Fakültesi mezunu, mezun olduğu an itibariyle ister stajını yapsın yapmasın, ister ruhsatını alsın almasın 35 yaşına kadar dilediği kadar mezunlar için yapılan Adli veya İdari Hâkimlik sınavına girebilir. Dolayısıyla ruhsat ile bu konu farklı konulardır. Avukatlık ruhsatı konusu sadece ek olarak mezun hakimlik…

Adli ve İdari Yargı Staj süresi ve süreci nasıl ilerlemektedir ?

Staj Süreci adaylar için mülakatta başarılı oldukları süre itibariyle başlar. Adli-İdari Yargı Hakimlik sınav süresi yönetmelikte yapılan değişiklikle birlikte 2021 yılına kadar 12 ay yapılmakta idi. Fakat 20 Şubat 2019 tarihinde yapılan kanun değişikliği ile staj süresi mezunlar için 24 ay, Avukatlıktan Hakimlik mesleğine geçişte 12 ay olarak yasalaştı. Adlî yargı hâkim ve savcı adaylarının…

Bir adayın Avukatlıktan Hakimliğe geçiş sınavına girebilmesi için hangi vasıflara sahip olması gerekmektedir ?

Avukatlık mesleğinde fiilen 3 yıllık kıdemi olan ve bunu belgelendiren adaylar 45 yaşına kadar Avukatlıktan Adli ve İdari Yargı Hakimlik sınavlarına girebilmektedir.

Adli ve İdari Yargı Hakimlik sınavlarında yaş sınırı nedir ?

Adli ve İdari Yargı Hakimlikte mezunlar için yapılan alımlarda yaş sınırı 35, Avukatlıktan Adli ve İdari Yargı Hakimlik için yapılan alımlarda yaş sınırı 45’dir.

Adli Yargı Hakimlik sınavı diye geçiyor her yerde Savcılık sınavı yapılmıyor mu ?

Savcılık sınavı diye bir sınav yok Hukukçularımız bu konuyu da karıştırabiliyor. Adli Yargı Hâkim Adaylığı diye bir sınava girer aday. Sınav sonrasında sıralamaya girmiş ise mülakata davet edilir. Mülakatta başarılı olan aday ise Stajyer Hakim Adayı olarak staja başlar. Staj esnasında da bütün adaylara sorulur Hâkim mi Savcı mı olmak istedikleri. Her dönem HSK 2…

Adli ve İdari Yargı arasındaki fark nedir ?

Adli Yargı Hakimlik Sınavına sadece Hukuk mezunu olan adaylar girebiliyor. İdari Yargı Hakimlik Sınavına ise Hukuk mezunu adaylarla birlikte yeteri kadar Hukuk dersi almış İktisat Fakültesi, İşletme Fakültesi, İİBF ve Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu adaylar girebiliyor. Mesleğin icrası ve tayin konularında da ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin İdari Yargı Hakimleri İl Merkezlerinde kurulu mahkemelerde görev yaparken…

Son yıllarda yapılan Adli ve İdari Yargı Hakimlik sınavlarında mülakatlar kaç puan ile kapattı ?

30 Mayıs 2015 tarihinde yapılan Adli Yargı mezun alımında mülakatlara son giren adayın puanı 70, İdari Yargı mezun alımında mülakatlara son giren adayın puanı 83 idi. 24 Aralık 2016 tarihinde yapılan Adli Yargı mezun alımında mülakatlara son giren adayın puanı 67, İdari Yargı mezun alımında mülakatlara son giren adayın puanı 79.9 idi. 3 Haziran 2017…

Adli ve İdari Yargı Hakimlik Sınavlarında adayların mülakatlara hak kazanabilmeleri için en az kaç doğru yapmaları gerekir ?

Yapılan her sınavda zorluk derecesine göre bu durum değişmekle birlikte Adli yargı öğrencileri için en az 22 Genel Kültür Genel Yetenek, 52 Alan Bilgisi doğru sayısına, İdari Yargı Öğrencileri İçinde en az 25 Genel Kültür Genel Yetenek, 57 Alan Bilgisi doğru sayısına ulaşmaları büyük olasılıkla yeterli olacaktır.

  • 1
  • 2